Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Springweg 124,   een van de Myropscameren te Utrecht

Dit dwarshuis van twee bouwlagen onder een zadeldak maakt deel uit van een rij, die helemaal in één keer zo gebouwd lijkt te zijn. Alleen de voorgevels van de huidige nummers 120, 122, 124, 126 en 128 stammen uit dezelfde tijd: eind 15e eeuw. Op de plaats van de twee eerste genoemde panden stond al bebouwing, die werd toen tot woningen omgebouwd. De drie laatste huizen zijn echter gebouwd op een nog leeg stukje, helemaal achter op het terrein van het Regulierenklooster. De kloostermuur langs de straat werd ervoor afgebroken. De achtergevel kwam op één lijn te liggen met die van het gebouw dat wat verder naar links al stond: een poortgebouw met bijruimten.
En toen kwam het moment, waarop domproost Cornelis van Mierop een goede daad stelde: hij stichtte de vrijwoningen die wij de Myropscameren noemen. Alles wat aan de Springweg stond, van nummer 110 tot en met 130, werd hiervoor omgebouwd tot woningen.
Bij het onderhoud ging in de eeuwen daarna heel wat verloren, in 1950 nog de oude kappen en de trappen.
De restauratie door het Utrechts Monumentenfonds vanaf 1979 betekende zowel een grote verbetering van de bewoonbaarheid door uitbreiding aan de achterzijde, als het behoud van de monumentale waarden.




Tekst: Jean Penders, 06-2006. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders